De Levensloop van Jan Asselbergs in een notendop

Als Johannes Marie Christiaan Asselbergs werd ik 1937 onder het sterrenbeeld Waterman geboren in het toenmalig Nederlandsch IndiŽ. Hetgeen mij overigens niet is aan te zien (IndiŽ dus). Heb de eerste vijf jaren van mijn leven voornamelijk rondgelummeld.

Daarna drie jaar, vijf maanden en zestien dagen Jappenkampen, waaronder de verschrikkingen van Muntok en Belalau (in 1997 door 20th Century Fox verfilmd met als titel "Paradise Road" - hoofdrol Glenn Close). Heb op mijn negende toch nog de bevrijding gehaald. Op mijn twaalfde de lagere school, na "repatriŽring" in 1948 en met veel letterlijk knokken voor nog altijd schriel-lijfbehoud. Met achttien jaar gymnasium alpha.
Daarna aangemonsterd bij rederij Van Nievelt Goudriaan in Rotterdam (zogenaamde "wilde vaart") om thuis toestemming voor Kunstacademie af te dwingen. Behaalde de middelbare actes Tekenen MO.A en MB, en allerlei diploma's zwemmen en jiu-jitsu en tapdance en slipschool, alsmede enkele tijdloze beeldende kunst prijzen zoals de Willink van Collenprijs. Van die dingen.

Heb drie zomers lang portretten getekend in Parijs, een LP opgenomen met eigen chansons, gespeeld en gezongen met het Metropole Orkest (Phonogram, titel "Van jou en Mei"). Tevens vele klassieke balletten gecostumeerd en geÔnspicieerd en de meeste theaters van Nederland, in zeven TV-shows in hoofdrol gespeeld en twee eigen programma's gemaakt met jazzy muziek en absurde humor.
Lees verder...